Shopping & Marknader

Shopping & Marknader

Filippinerna kan du få två helt olika typer av shoppingupplevelser – dels det genuina som du finner på städernas många marknader, så kallade ”tiangges”, eller en total tvärvändning om du besöker ett köpcentrum. Filippinerna har verkligen en kontrastfylld shopping – antingen kan du gå och botanisera i dagar på en shoppinggalleria (så stor att du kanske undrar hur du ens ska kunna klara av allt på en helg), eller också så prutar du på de lokala marknaderna eller i småbutikerna i Manila, Cebu eller Queson City. Det bästa vore förstås om du hann se båda varianterna av handel, för bägge två har sina för- och nackdelar.

Saker att köpa med hem

Unika och exklusiva varor bör du inte handla på en shoppinggalleria, utan på marknader eller i en mindre butik. Filippinerna har många souvenirer att handla med hem, utan att dessa souvenirer behöver innebära en intetsägande t-shirt eller liknande.

  • Smycken med snäckor – Filippinska vatten har massor av vackra snäckor som lokalinvånarna plockar och gör smycken av. Även äkta pärlsmycken finns det gott om och de är betydligt mer prisvärda än hemma! Fotkedjor, berlocker, armband, örhängen och halsband kan du hitta på alla öar. Tänk dock på att undvika att köpa smycken med koraller eftersom de har ”lemlästats” och tagits upp från havet enbart för att bli smycken.
  • Sungka-spelet – Ett sungka-spel är ett hemmagjort spel som nästan alla filippinare känner igen sedan barndomen. Ända fram i vuxen ålder är det vanligt att man ser folk spela sungka. Vad vore därför en bättre souvenir att köpa, om inte detta spel? En perfekt present till barnen eller till en yngre vän. Sungka-spelet består av en kanotformad bräda med små hål och gropar där deltagarna snabbt ska släppa ned snäckor i. Spelet är således både kul och fartfyllt.
  • Carmona Retusa-té – Köp det filippinska téet som sägs vara en räddande fé när det kommer till svår rethosta och förkylningar som inte vill släppa taget.
  • Banigs, en halmmatta för strandbruk – En flätad halmmatta (typiskt för Filippinerna) att lägga på stranden är en utmärkt produkt att ta med hem. Du slipper tvätta badlakan och får samtidigt ett minne att lägga ut på de svenska stränderna när du är hemma igen.

Shoppingcentra på Filippinerna

Filippinerna har huvudsakligen tre kedjor som återfinns i de flesta städer. Dessa kedjor heter Robinson Malls, SM Supermalls samt Ayala Malls. I dessa finner du inte bara ett stort antal butiker inom mode och hantverk, utan även restauranger, barer, gym, bowlingbanor, biografer, kontor och lägenheter samt hotell och till och med små kapell. I Manila kan du gå till shoppingkomplexet Makati City eller till den underjordiska gallerian Carreido.

Storleken på ett riktigt köpcentra på Filippinerna kan knappt jämföras med USA. Här kan du tillbringa dagar utan att bli uttråkad och dessutom håller de flesta kvällsöppet till sent, eftersom många filippinare tycker om att gå på bio och dylikt efter arbetet.

Marknader

Tiangges är det filippinska ordet för marknader och överallt finns det permanenta eller tillfälliga sådana. Gatumarknader är ofta trånga och svettiga, och mycket hektiska på grund av att alla försäljare sliter i besökarna, både bildligt och fysiskt talat. Ta en lov vid Binondo kvarteret och Quiapo så förstår du vad vi talar om. Du kommer garanterat inte tomhänt hem. Pruta dock alltid! Det är en guldregel på Filippinerna. Man brukar kunna komma ned till 40-60 % av det satta priset om man är klurig.