Resa runt i Filippinerna

Resa runt i Filippinerna

Det är inte färdmedel som saknas för att komma fram på Filippinerna. Här kan du åka jeepneys, tricycles, bussar och taxi m.m. Vissa färdmedel går långsammare än andra och vissa kräver också större uppmärksamhet. I den här guiden ger vi en beskrivning av sätt som tar dig runt.

En tåglinje

Filippinerna har en enda tåglinje, så om du tänkt utforska landet på räls, så gör du rätt i att tänka om. Linjen trafikerar rutten mellan Manila och Naga eller Ligao, och heter Bicol Express, eller Isarog Limited om du väljer lyxvarianten. Du kan välja mellan sovvagn (ensam eller med flera) och sittplats. Tåget har luftkonditionering. En sittplats med Bicol Express kostar ca 100 kronor.

Bussarna

Att resa med buss på Filippinerna har sina för- och nackdelar. För det första är det svårt att hitta giltiga tidtabeller och för det andra går bussarna inte med världens fart, om vi säger så…

Däremot är det extremt billigt. En långresa på över 9 timmar kostar inte mer än 45 kronor. Dock kan färden vara skumpig, varm och obekväm. De flesta bussar utgår från Manilas busstationer där du även kan förbeställa biljetter. En stor busstation är Victory Liner Terminalen.

Hop on/ hop off och utforska Filippinerna

På Manila kan du se staden från en sightseeingbuss. 1 dygnskort kostar ca 130 kronor. Det går också sightseeingbåtar i olika städer såsom Puerto Princesa och Cebu etc.

Jeepneys

Vad är detta, kanske du undrar? Jeepneys är en form av minibuss som ser ut som en längre jeep och plockar upp flera passagerare och kör förutbestämda, utpekade rutter. Det är billigt och kul att småprata med andra passagerare. Jeepneys är gamla avdankade amerikanska jeepar från andra världskriget som byggts om i avseende att agera taxibilar. Vanliga taxis finns emellertid också.

jeepney 1024x1024 - Resa runt i Filippinerna
En Jeepney

Taxi

Vidta försiktighetsåtgärder när du åker taxi på Filippinerna även om de billiga priserna på enbart några futtiga kronor är lockande. Hoppa inte in i taxibilar där det sitter folk (jeepneys är okej) och åk inte med öppna fönster eller olåsta dörrar. Förhandla alltid om priset först, även om det finns en taxameter. Om ingen taxameter syns ska du hoppa ur och ta en annan taxi. För säkrare taxi, be hotellet beställa åt dig eller välj en privattaxi med chaufför. En heldag kostar vanligen inte mer än 250 kronor. Dock bör du alltid pruta.

Prova på tricycle

Lämna inte FIlippinerna utan att ha åkt med tricycle. En tricycle är en långsam moped med säte för två och ett mycket trevligt färdsätt om du åker kortare sträckor. Priset är billigt och kostar enbart någon krona om du inte åker långt. Även här ska du våga pruta.

Kan man hyra bil på Filippinerna?

Om du ska hyra bil ska du hyra av en internationella firma på flygplatsen. Tänk på att vägarna är dåliga och vägpirater är vanliga.

Prisnivåer

Alla färdsätt har mycket låga priser på Filippinerna, även inrikesflyget. Du ska dock inte vara rädd för att pruta om du åker taxi, jeepneys eller tricycle.

Säkerhet

Att färdas i Filippinerna kräver ofta en större försiktighet. Vifta inte med sedlarna och göm dina värdesaker. Prata gärna med invånarna men glöm inte att vissa vill helt enkelt bara komma åt din plånbok och fejkar således en vänskap. Kidnappningar förekommer också, främst i söder.

Ett tips är att ta med dig en ficklampa om du åker till små och oexploaterade öar, eftersom strömmen stängs av helt vid mörkrets infall.