Mat och Dryck

Mat och Dryck

Om du har svårt att sätta ord på dina känslor om Filippinerna, kanske en matupplevelse kan råda bot på det dilemmat. För vilken turist som helst brukar maten vara en av de viktigaste aspekterna som bestämmer om man uppskattar ett land eller inte. Här fördjupar vi oss i det filippinska köket.

De typiska maträtterna och drycker på filippinska matbord

Filippinsk mat är mycket varierande och innebär stundtals en del smårätter och plockmat. Här följer några matexempel du inte får missa.

  • Pandesal – Ett morgonbröd i småbitar som många stadsbor på Filippinerna unnar sig på stående fot på väg till arbetet. Finns att köpa på bagerier.
  • Pancit Canton – En måltid som äts vid högtider och innebär kokta nudlar blandade med grönsaker och griskött.
  • Chicharon – Ett tillbehör eller ingår i plockmat som en enskild rätt. Skinnet från fläskkött friteras och doppas i vinäger.
  • Lechon – En hel ugnsstekt gris som har olika typer av fyllningar. Anses som en fin maträtt och kan även beställas i mindre format om du bara vill ha en del av grisen.
  • Lumpia – Vårrullar med kött och grönsaker. Äts med en sötsur sås.
Filippinsk BBQ 1024x682 - Mat och Dryck
Filippinsk BBQ är också en höjdpunkt

Drycker

Prova den färskpressade calamansi-juicen som dessutom sägs ge hälsosamma effekter. Undvik att köpa den i livsmedelsaffärer om du inte vill ha tillsatt socker.

Filippinerna odlar också eget vin, ofta gjort på plommon och andra frukter istället för vindruvor. Vinet har ofta en svagare alkoholhalt.

Du kan även smaka på filippinskt rom. Don Papa är en sort med hint av citrus, choklad och arrak.

Restaurangkultur och bordsskick

I varje måltid på Filippinerna kommer du att se ris, så visa inte att du är trött på det. Du kommer helt enkelt inte kunna undvika ris. Dock finns det 7 sätt att tillaga riset på, så här kan du variera dig.

Gatumaten är viktig på Filippinerna, inte minst i storstäder som Manila. Var emellertid beredd på att viss mat kan ge dig magont, så var försiktig med vad du stoppar i dig. Mat på gatan som stått ute i hettan, bäddar för magproblem. Prova landets egen snabbmatskedja som motsvarar Kentucky Fried Chicken – nämligen Jollibee.

Ett tips! Mat som är särskilt kryddstark brukar få namnet Express efter sig.

Bordsskick

I vissa lokala och ”icke turistiga” restauranger är det vanligt att det varken ges pinnar eller sked och gaffel för att äta (man äter med sked och gaffel, i regel delas inga knivar ut men du kan be om en på finare restauranger). Istället används händerna. Använd dock aldrig din vänstra hand när du äter med fingrarna, eftersom den handen anses oren. Glufsa således i dig med högerhanden, så säkerställer du ett bra bordsskick. Var också noga att tvätta händerna inför varje restaurangbesök som kräver att du äter med fingrarna.

Fyll aldrig upp ditt eget glas utan vänta till din bordsgranne gör det åt dig, annars anses du ohövlig. Vad du däremot kan göra för att indikera att du vill dricka mer är att fylla din bordsgrannes glas och att hoppas på att han/hon gör detsamma.

Middagstider

Frukosten servars omkring samma tidpunkt som i Europa, det vill säga runt kl. 7:30 – 9:00. Lunchen är inte sällan dagens huvudmål och serveras runt kl. 12:00 / 13:00. Normalt intar filippinska familjer sin middag runt kl. 18:00 – 20:00 men i turistområdena kan det bli senare.

Prisnivåer

Även om Filippinerna är ett billigt land att äta och resa runt i, så varierar prisnivåerna även här. Den stora skillnaden ligger främst i om du reser som en vanlig turist och håller dig till turistorterna, eller om du reser lokalt. Priserna trissas alltid upp på turistorter som Boracay, och följer den vanliga nivån när man befinner sig på vilken lokal ort som helst.

På ren svenska;

Turistrestauranger = dyrare och inte alltid perfekt kvalitet

Lokala hak = kanske inte alltid den vackraste inredningen men mycket prisvärd meny. Dessutom är det vida känt att om du går till restauranger där lokalbor ofta hänger, så är maten både godare och portionerna mer generösa.

En måltid för två på en lokal restaurang kostar vanligtvis inte mer än motsvarande 50 kronor. En måltid för 2 på en lite finare restaurang (men ännu inte lyxklassen) kostar drygt 150 kronor.

Dricks

Dricks förväntas inte, men servicepersonalen blir naturligtvis oerhört tacksam om du ändå ger några peso extra.