Resa till Filippinerna

Resa till Filippinerna

För att ta dig till Filippinerna har då inte så mycket större valfrihet än att flyga eller flyga & åka båt. Förvisso kan du ta dig hela vägen dit med enbart båt också, men resan kommer förmodligen ta längre tid än den semester du bokat upp. För säkerhets skull ska vi behandla både flyg och möjligheterna till att ta båt över från närliggande länder.

Det börjar med flyget

Även om du tänker variera flyg och båt, så är det stor sannolikhet att du börjar med flyget. Det bästa är att flyga reguljärt, då charter till Filippinerna från Sverige inte är det vanligaste. Däremot finns det arrangerade äventyrsresor att boka där allt är inkluderat.

Filippinerna har många flygplatser, så det är inget tvång att åka just till Manila. Flyglatserna ligger till exempel i Cebu City, Angeles City, Caticlan och Davao. Oftast krävs inte mer än 1-2 mellanlandningar innan du är på någon av dem. Inrikesflyg är mycket billigt på Filippinerna och brukar för det mesta inte kosta mer än max någon femhundring. Det går dagligen mellan de större öarna och anses som det snabbaste sättet att ta sig runt. Däremot är det viktigt att boka i god tid, då platser fylls upp mycket snabbt.

Olika flyglösningar

Ett lämpligt flygbolag som kortar ned resan och flyger direkt från Sverige till Thailand för att där slussa dig vidare, är exempelvis Thai Airways. Med Thai Airways tar du flyget från Arlanda och byter i Bangkok till Philippine Airlines som tar dig vidare till Manila. Du kan även flyga direkt till Hongkong från Köpenhamn med SAS och från Hongkong vidare med Cathay Pacific. Från Hongkong kan du ta dig till Manila, ön Cebu eller ön Luzon.

En annan lösning är att välja flygbolaget Emirates som trafikerar tre destinationer på Filippinerna –  Manila, Angeles City (Clark Airport) och Cebu. Emirates erbjuder direktflyg från Stockholm till Dubai och därifrån vidare. Du kan således stanna på Emirates hela vägen, alternativt byta till ett filippinskt bolag. Det finns med andra ord ett flertal alternativ för den som vill flyga hela vägen.

En resa brukar ta mellan 18 och 24 timmar om du inte tvingas mellanlanda flera gånger.

När båten blir ett alternativ

Om du ska till någon av de mindre öarna och helst inte vill ta inrikesflygen, så finns det många båtar som tar dig från t.ex Cebu eller Manila. Inrikes båttrafik fungerar okej och är billigt, men det tar en viss tid innan du anländer till ditt slutmål. Välj gärna rederier som 2GO Travel eller Sulpicio Lines, dessa är pålitliga.

Har du fått för dig att åka båt från ett annat land över till Filippinerna? Det kan bli en knepigare nöt att knäcka, men det går relativt lätt att hitta fraktbåtar från Malaysia och Vietnam som accepterar passagerare ombord för en viss slant. I vattnen runt omkring FIlippinerna och Vietnam kan du också boka lyxkryssningar som tar dig runt i Sydostasien. Celebrity Millennium är ett rederi som åker från Singapore och tar dig till både Vietnam, Kina och Filippinerna. Ett flyg krävs då först från Sverige till Singapore och det finns resebolag som arrangerar hela resan inklusive flyg. AOB Travel är ett exempel.

Åk dock helst inte under tyfonpreioden, då svåra båtolyckor har förekommit.