Bra av veta om Filippinerna

Bra av veta om Filippinerna

Filippinerna är ett populärt resmål och listas allt högre upp på eftertraktade semestermål, inte minst på grund av de överkomliga priserna som ändå berikar dig med fina hotell och sagolika pudersandsstränder. Landet har dock också en baksida med stor hemlöshet hos barn, sexköp och fattigdom. Du bör känna till båda sidorna innan du åker dit och här har vi samlat alla tänkbara fakta.

Klimat

Det råder ett hett och tropiskt klimat på Filippinerna där luftfuktigheten är hög. Mars – maj är varmast medan november-februari är kyligast. Juni – oktober är det regnperiod. Temperaturen under sommaren är ofta långt över 30 grader och även under de ”kyligaste” månaderna är temperaturen hög, bortåt 28-29 grader.

Språk

På Filippinerna kommer du att höra talas filipino. De flesta talar också engelska, åtminstone i städerna.

Eluttag

Spänningen är 220 V och stickkontakterna är A, B och C. Du behöver en reseadapter till Filippinerna!

Tidsskillnad

Under sommartid i Sverige ligger Filippinerna 6 timmar före oss. Annars är det +7 timmars tidsskillnad.

Valuta

Valutan på Filippinerna är filippinsk peso eller PHP.

100 SEK = 535 PHP (januari 2020).

Åldersgränser

Det har uppkommit många diskussioner om Filippinernas satta åldersgränser inom allt möjligt de senare åren. Bland annat har presidenten sänkt straffåldern för innehav av narkotika (till 9 år), eftersom handeln smyger sig allt längre ned i åldrarna. Även köp av tobak har varit helt olagligt för ungdomar födda efter år 2000. Dock är sex med minderåriga fortfarande välkommet, tyvärr. Protester har dock gjort att nya lagar setts över i olika avseenden. Du får dock inte dricka eller köpa alkohol under 18 år. Åldersgräns för hyrbil är 21-65 år.

Säkerhet och baksidor

De flesta filippinarna är genuina och vänliga men det förekommer också en hel del rån och bedrägerier. Stig t.ex inte in i taxibilar med andra personer redan sittandes där, då detta ofta är förknippat med rånförsök. Åk heller aldrig med nedvevade fönster eller olåsta dörrar, även i taxi. Kräv taxameter, byt annars bil!

Slå dig heller inte i slang med vem som helst. I Manila vid Roxas Boulevard finns det personer som sätter en vänskaplig approach i system för att ”bli vän” med turister. Turisterna blir sedan hembjudna till familjen där de utan vetskap blir drogade eller dricker spetsade drinkar.

Filippinerna har också tyvärr en hop med terroristgrupper och landet är i farozonen beträffande terrorism. Använd därför ditt sunda förnuft i allt du företar dig, så ska nog allt gå vägen.

Basen till mycket av problemen grundar sig på den utbredda fattigdomen, som ca 40 % av befolkningen lider av. Du kommer säkert också få se många gatubarn, enbart Manila har ca 60 000.

Larmnummer

Nödnummer till polis, ambulans och brandkår: 117

Landskod

Landsnumret till Filippinerna är +63.

Visum

Ska du stanna kortare tid än 30 dagar behöver du inget visum utan endast ett giltigt pass (ska också vara giltigt under minst en 6-månadsperiod efter inresa) och en hemresebiljett som visas upp vid inresa. Vid längre vistelse ansöker du om olika turistvisum mot en avgift.

Vaccinationer

Ett gula febern-vaccin är ett krav om du tidigare varit i Afrika och Sydamerika. Vaccinerna dig, enligt rekommendationerna, också mot hepatit A och B, kolera, stelkramp, tyfoid och japansk hjärnhinneinflammation (det sistnämnda vid längre vistelser). Ta även med skydd mot mygg som kan orsaka denguefeber och malaria.

Sjukvård

Undvik rå fisk och skaldjur, se till att kyckling och kött är genomkokt/genomstekt, drick aldrig kranvattnet, och slutligen, medta en komplett reseförsäkring. Sjukvårdens standard på Filippinerna är inte hög, såvida du inte befinner dig i Manila, där den är bättre.

Ambassader

Filippinska ambassaden i Stockholm stängdes 2012 och nu hänvisas alla ärenden till filippinska ambassaden i Oslo.

Telefon: +47 22 40 09 00

Du kan även kontakta Filippinernas Generalkonsulat på +46 (0) 72 532 9933.

Svenska ambassaden på Filippinerna
Ground Floor Annex, Reliance Center Building, 99 Eulogio Rodriguez Jr. Avenue, Pasig, 1600 Metro
Manila, Filippinerna

Telefon: +63 2 811 7921