Sevärdheter & Upplevelser

Sevärdheter & Upplevelser

Naturen är förmodligen en av de viktigaste sevärdheterna när man vistas på Filippinerna. Grottor, vattenfall, regnskog, exotiska djur och fiskar samt unika kullar och drömlika stränder med vajande palmer som sänker sig ned mot sanden som om de bugade för dig. Filippinerna är dock även storstäder och gatuliv, barer och restaurangbesök med oslagbar mat. Och, på grund av den brokiga historien med kolonialherrar och strider mellan stammar, så finns det även en del kultur att berika dig med också.

Kullar av choklad? Finns det?

Svaret på den frågan är nja. På ön Bohol finns det en hel del regnskog och risfält i inlandet, och där reser sig ca 2000 spetsiga kullar vars gräs blir så brunbränt under torrperioden att det ser exakt ut som choklad. Eftersom kullarna är så många så ser de faktiskt ut som att ingå i en Aladdin-ask om man ser dem från skyn. Hit vallfärdar turister som vill se de makalösa Chocolate Hills med sina risfält nedanför. Kullarna är inte mer än 100 meter höga så du kan glatt traska upp på dem. Deras form har skapats av geologiska processer.

Surfa på Siargao

Siargao-ön är känd för sina fenomenala surfar-vatten. I inlandet breder istället den djupa regnskogen ut sig där det går att se både spökdjur och varaner. Men för att återgå till surfingen, så kan du med andra ord förvänta dig megavågor på öns kustremsa. Cloud 9 är stranden att åka till där vågtopparna är flera meter höga. Varje höst under september-oktober hålls en av världens största surftävlingar här – Cloud Nine Surfing Cup.

siargao 1024x682 - Sevärdheter & Upplevelser
Lugnare del av Siargo

Puerto Princesa – färdas i den mystiska grottan på Palawan

På Palawan finns många grottor och underjordiska floder där man kan åka in med båt. En av de mest åtråvärda heter Puerto Princesa och ligger i River National Park. Grottan som är en verklig labyrint med valv och klart vatten samt det mest hänförande ljuset du kan tänka dig, kräver ibland en lång väntan för turister innan de kan se den, eftersom köerna är så långa. Men det är klart värt väntan. Kom hit tidigt så har du större chans att åka in tidigare.

Prova på att plocka ris under healing i Banaue, Luzon

Filippinerna försörjer sig till stor del på risexport och ris är dessutom basfödan. På flera av öarna kan du se risterasserna med små rörliga huvuden, föreställandes människor i de spetsiga hattarna. På Banaue klamrar risfälten sig fast vid vulkanen, vilket gör synen ännu mer storslagen. Faktum är att just dessa risterasser är upptagna på Unescos världsarvslista och namngivits som ”världens åttonde underverk”. Den mäktiga synen av gröna trappor fulla med risplantor, kommer att få dig att glädjas att du åkte hit. Du kan även prova på att plocka lite ris för att känna efter hur det är att vara en äkta filippin. Risterassernas ålder sträcker sig till uppemot 2000 år. Vid foten lever stamfolket Ifugao, vars medicinmän gärna ger dig efterlängtad healing.

Våghalsiga äventyr runt den aktiva stratovulkanen Pinatubo i Cabisulanbergen

Spritter det i benen efter äventyr eller känner du adrenalinet koka i blodet, så är Pinatubo på ön Luzon ditt nästa mål. Pinatubo är en aktiv vulkan som efter 1991 års utbrott försedde omnejderna med en rejäl dos svaledioxid. Idag slumrar den bara med ett halvt öga öppet, och medans den sover kan du vandra, bada i insjöar och klättra som ett riktigt proffs.

Magellans kors i Cebu City – Ett av Filippinernas viktigaste landmärken

Ön Cebu har flera historiska sevärdheter och en av dessa är Magellans kors, som vittnar om den protugisiske sjöfararen som på 1500-talet ”upptäckte” Filippinerna. På hans order satte hans besättning upp detta svarta kors i ett monument som numera har blivit ett av Filippinernas mest kända landmärken. Det råder lite tvivelaktighet hur korset faktiskt kom dit, eftersom källor säger att Magellan först var tvungen att övertyga befolkningen inklusive dåvarande kungen och drottningen om att kristendomen var den rätta religionen, innan han kunde sätta upp det.

Smokey Mountain, Manila – Varning för tårar!

Filippinerna är dessvärre inte bara skönhet och himmelrike. På den enorma soptippen Smokey Mountain utanför Manila, driver tusentals hemlösa barn omkring för att leta matrester eller saker att sälja i desperat försök att tjäna några peso. Detta kanske inte är något man vill besöka som turist, men även världens dåliga sidor är värda att få upp ögonen för, så att man lättare kan glädjas åt det man har…

Namnet har uppkommit på grund av de många bränder som lätt uppstår. Tippen utgör också slumområde, så var försiktig om du åker dit.